Kannanotto 27.4.2019

Sjögrenliitto vaatii Sjögrenin syndrooman oireenmukaiseen hoitoon käytettävien itsehoitotuotteiden korvattavuutta

SJÖGRENLIITON KANNANOTTO 27.4.2019

Sjögrenliitto vaatii Sjögrenin syndrooman oireenmukaiseen hoitoon käytettävien itsehoitotuotteiden korvattavuutta

Suomen Sjögrenliitto ry, nostaa esiin Sjögrenin syndrooman hoitoon käytettävien itsehoitotuotteiden korvattavuuden. Liitto vaatii lääkärien suosittelemien, taudin oireenmukaisen hoitoon käytettävien, itsehoitotuotteiden korvattavuutta. Hyvä itsehoito on potilaalle kallista, mutta välttämätöntä, taudista johtuvien oireiden ja oheissairauksien estämiseksi. Hyvällä itsehoidolla voidaan saada hyviä tuloksia aikaan taudin oireiden hallitsemiseksi ja potilaan työkyvyn ja omatoimisuuden ylläpitämiseksi.

Sjögrenin syndrooma on monioireinen sairaus, johon ei ole parantavaa lääkitystä. Hoito on oireidenmukaista ja sen toteuttaminen vaatii sairastavalta monimuotoista, aktiivista, omatoimista kotihoitoa.  Monet Sjögrenin syndrooman oireiden hoitoon käytettävät lääkärin määräämät tai   itsehoitotuotteet, esimerkiksi kuivan suun hoitamiseen, eivät ole nykyisin kelakorvattavia. Säännöllinen, oireidenmukainen itsehoitotuotteiden käyttö, on Sjögrenin syndroomassa sekä toimintakyvyn ylläpidon että elämänlaadun kannalta välttämätöntä. Itsehoidon mahdollisuuksia parantamalla, toteutetaan tehokasta ennaltaehkäisyä vakavien terveyshaittojen ja niistä yhteiskunnalle aiheutuneiden kustannusten ehkäisemiseksi sekä inhimillisten kärsimysten vähentämiseksi. 

Suun terveydellä, on tieteellisesti todettu yhteys yleisterveyteen. Suun tulehdukset voivat heikentää sairauksien, kuten reumasairauksiin kuuluvan Sjögrenin syndrooman, hoitoennustetta. Edellä mainitun lisäksi suun ja hampaiden tulehdukset aiheuttavat mm. leikkauspotilaille tulehdusvaaran, altistavat sydän- ja verisuonisairauksille sekä lisäävät mm. sydän- ja aivoinfarktin riskiä. 

SUOMEN SJÖGRENLIITTO RY

Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku

Toimisto on avoinna arkisin ma-to klo 10-14

Sähköposti: toimisto@sjogrenliitto.fi

Y-tunnus: 1088123-5

Toiminnanjohtaja Tina Mäkelä

Sähköposti: tina.makela@sjogrenliitto.fi

Puhelin: 040 147 1570

Järjestökoordinaattori Johanna Viitaniemi

Sähköposti: johanna.viitaniemi@sjogrenliitto.fi

Puhelin: 040 150 3232