Muut oireet

Myös nivel- ja lihastulehdukset sekä -kivut ovat yleisiä. Nivel- ja lihasoireista tavallisia ovat nivelkivut, niveltulehdus, liikearkuus ja turvotus etenkin sormien ja varpaiden  pikkunivelissä, ranteissa ja polvissa. Lihastulehdus voi ilmetä etenkin olkavarsien ja reisien lihaskipuina ja voimattomuutena. Myös rauhasissa voi esiintyä tulehdusta.

Sjögrenin syndrooma saattaa lisäksi aiheuttaa muutoksia hermostoon: ääreishermosto-oireita on joka toisella. Tavallisin muutos on tuntohermopainotteinen, varsinkin hermojen ääriosiin painottuva rappeuma, joka voi aiheuttaa sormien ja varpaiden pistelyä ja puutumista. Hermojen pinnetilat (mm. ranteissa) ovat tavallisia. Autonomisen hermoston häiriöt ilmenevät mm. verenpaineen voimakkaana laskuna ylös noustessa, ummetuksena tai rakon toiminnan häiriöinä. Kylmyydestä johtuva Raunaud’n oire eli valkosormisuus aiheuttaa ääreisverenkierron häiriöitä käsissä ja jaloissa. Muita tavallisia oireita ovat migreeni/päänsärky, huimaus ja käsien puutuminen etenkin öisin. 

Sjögrenin syndrooma voi aiheuttaa myös merkittäviä toiminnanohjauksen ongelmia, muistivaikeuksia, kielellisiä ynnä muita kognitiivisia oireita sekä masennusta.

SUOMEN SJÖGRENLIITTO RY

Y-tunnus: 1088123-5

Sähköposti: toimisto@sjogrenliitto.fi
Puhelin: 040 147 0088
Kauppakatu 1 (2.krs)
60100 SEINÄJOKI

 

 

 

 

Toiminnanjohtaja Helena Yli-Harja
Sähköposti: helena.yli-harja@sjogrenliitto.fi
Puhelin: 040 147 1570

Järjestökoordinaattori Sonja Lammi
Sähköposti: sonja.lammi@sjogrenliitto.fi
Puhelin: 040 147 0088