Kuivuusoireet

Kuiva suu ja siitä johtuva hampaiden reikiintyminen sekä silmien, ihon ja sukupuolielinten limakalvojen kuivuus ovat Sjögrenin syndroomalle tyypillisempiä oireita.

Kuiva suu johtuu pääasiassa pienten sylkirauhasten vajaatoiminnasta ja leposyljen erityksen vähentymisestä. Suu saattaa polttaa ja olla kivulias, ja siinä ilmenee hiivasieni-infektioita sekä hampaiden tukikudoksen tauteja, esimerkiksi parodontiittia. Vähentynyt syljeneritys johtaa kariekseen, hampaiden reikiintymiseen sekä hammaskiilteen vaurioitumiseen ja sitä edelleen eroosioon. Reikiintymistä esiintyy pääasiallisesti hampaiden ienrajoissa ja kärkiosissa.

Vähentynyt syljeneritys vaikuttaa Sjögrenin syndroomaa sairastavan henkilön elämänlaatuun: kuivan ruoan syöminen voi vaikeutua, joka saattaa johtaa yksipuoliseen ruokavalioon ja täten tärkeiden ravintoaineiden puutostiloihin. Suun ja limakalvojen kuivuus vaikuttaa myös puhumiseen ja aiheuttaa nielemisvaikeuksia.

Kuivat silmät oireilevat silmien kirvelynä, kutinana, poltteluna, roskantunteena, punoituksena, toistuvina tulehduksina, valonarkuutena, rähmivinä limarihmaisina silminä ja alentuneena näöntarkkuutena.

Hengitysteiden kuivuus aiheuttaa nenäverenvuotoa, äänen käheytymistä, yskänärsytystä, keuhkoputkien supistumista sekä vinkuvaa hengenahdistusta. Joka kolmas Sjögrenin syndroomaa sairastavista kärsii kuivasta yskästä ja toinen kolmannes rasitushengenahdistuksesta. Lisäksi riski sairastua hengitystieinfektioihin ja keuhkokuumeeseen lisääntyy.

SUOMEN SJÖGRENLIITTO RY

Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku

Toimisto on avoinna arkisin ma-to klo 10-14

Sähköposti: toimisto@sjogrenliitto.fi

Y-tunnus: 1088123-5

Toiminnanjohtaja Tina Mäkelä

Sähköposti: tina.makela@sjogrenliitto.fi

Puhelin: 040 147 1570

Järjestökoordinaattori Johanna Viitaniemi

Sähköposti: johanna.viitaniemi@sjogrenliitto.fi

Puhelin: 040 150 3232