Kuivat silmät

Kuivat silmät oireilevat silmien kirvelynä, kutinana, poltteluna, roskantunteena, punoituksena, toistuvina tulehduksina, valonarkuutena, rähmivinä limarihmaisina silminä ja alentuneena näöntarkkuutena. Alla vinkkejä helpottamaan kuivien silmien oireita.


Silmäluomen tulehdus on yleinen vaiva Sjögrenissä. Kokeile luomien puhdistukseen steriilejä kosteuspyyhkeitä tai lämpimään veteen kastettua pesuliinaa jossa on hieman vauvashampoota.

Silmäluomen tulehdusta voi ennalta ehkäistä lämpimällä hauteella, hieromalla hellästi luomia sekä ylläpitämällä hyvää silmähygieniaa.

Jos kärsit silmien valoherkkyydestä, käytä aurinkolaseja tai kokeile ns. migreenilinssejä missä on FL-41 valonsuodatus.

Matkustaessa pidä mukana minigrip-pussissa pientä kosteaa pyyhettä, jolla voit suojata kuivuvia silmiä.

Silmäluomilla käytettävät tuotteet leviävät usein myös silmän kyynelfilmiin, vältä käyttämästä silmäluomilla mitään mikä ärsyttää kuivia silmiä.

Käytä säilyntäaineettomia silmätippoja tiheästi ja säännöllisesti silloinkin, kun silmät tuntuvat hyvältä. Älä odota siihen pisteeseen, että silmät tuntuvat jo epämiellyttävän kuivilta.

Älä käytä kasvorasvaa silmiä ympäröivälle iholle. Rasva voi päätyä iholta silmiin ja aiheuttaa ärsytystä.

Kuivat silmät usein altistavat allergioille tai pahentavat allergian oireita. Allergiaoireisiin tarkoitettujen silmätippojen säännöllinen käyttö kaksi kertaa päivässä voi helpottaa tilannetta.

Silmävoiteet ja -geelit voivat sumentaa näköäsi ja niitä suositellaankin käytettäväksi öisin. Voit kokeilla lisätä silmävoidetta tai geeliä ensin vain luomille ja ripsiin.

Kuivia silmiä voi koittaa helpottaa laittamalla kostea, lämmin pyyhe silmien päälle hauteeksi noin viideksi minuutiksi aamuin illoin.

Kosteuden haihtumista silmistä ja ilmavirran aiheuttamaa ärsytystä voi ennaltaehkäistä myös käyttämällä tiiviitä suojalaseja.

SUOMEN SJÖGRENLIITTO RY

Läntinen Pitkäkatu 33, 20100 Turku

Toimisto on avoinna arkisin ma-to klo 10-14

Sähköposti: toimisto@sjogrenliitto.fi

Y-tunnus: 1088123-5

Toiminnanjohtaja Tina Mäkelä

Sähköposti: tina.makela@sjogrenliitto.fi

Puhelin: 040 147 1570

Järjestökoordinaattori Johanna Viitaniemi

Sähköposti: johanna.viitaniemi@sjogrenliitto.fi

Puhelin: 040 150 3232