Sjögrenin syndrooma ja koronavirus

LKT  Reumatologi,  sisätautien  erikoislääkäri Jari Pöllänen otti kantaa koronaviruksen vaikutuksesta Sjögrenin syndroomaa sairastaviin:

THL on ottanut kantaa riskiryhmiin joissa ei suoraan puhuta 
autoimmuunitaudeista kuten Sjögrenin syndroomasta. Tämän  mukaan tähän ryhmään kuuluvat kaikki yli 70-vuotiaat henkilöt. Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa erityisesti iäkkäillä voivat lisätä sellaiset sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Lisäksi  tauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa, joiksi mainittiin solunsalpaajat, biologiset  lääkkeet, ja   kortisonilääkitys yli 15 mg vuorokausiannoksena yli kahden viikon ajan, tai muu immuunivastetta heikentävä hoito. Infektiopuolustus voi olla alentunut myös aiemmin  todetun erillisen immuunipuolustusvajeen takia.

Jos on  oireeton, ei Sjögrenin syndroomaan käytettäviä lääkkeitä  tarvitse keskeyttää. Jos sairastuu  kuumeeseen tai hengitystieinfektion oireisiin, tai tulee jälkitauteja niin solusalpaajalääkitys kuten metotreksaatti ja atsatioriini tulee keskeyttää infektion ajaksi.
Matala-annoksista kortisonia tai hydroksiklorokiinia ei tarvitse keskeyttää, eivätkä ne lisää infektioriskiä.

Ohjeita tartunnan  välttämiseksi: 

  • Huolehdi käsihygieniasta. Pese kätesi aina saippualla ja  vedellä  ja/tai   alkoholipitoisella käsihuuhteella kun tulet ulkoa sisään ja niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Älä altista riskiryhmään kuuluvia.
  • Jos kuulut itse riskiryhmään, vältä paikkoja, joissa on paljon ihmisiä.